Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (2024)

Home / Albanië / Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken

Een rondreis door Albanië maken is een heel goed idee voor reizigers die op zoek zijn naar een diverse vakantiebestemming. In Albanië heb je alles: uitgestrekte stranden, indrukwekkende bergketens en schilderachtige dorpjes. Zoek je een originele bestemming voor een rondreis? Check dan zeker mijn route voor een rondreis door Albanië in 2 weken.

Inhoudsopgave

Rondreis door Albanië

  • Startpunt: Tirana
  • Eindpunt: Tirana
  • Type rondreis: Fly & Drive
  • Totale afstand: 1000 km
  • Aantal dagen: 14 dagen
  • Kwaliteit van de wegen: goed op de snelwegen, minder in het binnenland
  • Hoogtepunten: Berat, Gjiorkäster, Theth en Ksamil Beach
  • Opties voor uitbreiding van je route: het Griekse eiland Corfu, Budva in Montenegro

Route rondreis Albanië op de kaart

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (1)

Hoe kom je in Albanië?

De snelste manier om naar Albanië te reizen is met het vliegtuig. De auto is uiteraard ook een optie, maar houd er in dat geval rekening mee dat je zeker een dag of 3 onderweg bent. Vanaf Schiphol vlieg je in 3 uur rechtstreeks naar Tirana, de hoofdstad van Albanië.

Auto huren in Albanië

Als je op eigen gelegenheid een rondreis door Albanië maakt, heb je een huurauto nodig. Wij reserveren onze huurauto’s op reis altijd bij Sunny Cars. Hun Nederlandstalige klantenservice is 24/7 bereikbaar, je bent volledige verzekerd en je hebt zelfs geen eigen risico. Dit geeft mij altijd een veilig gevoel.

Een fly & drive naar Albanië

Je kunt ook kiezen voor een compleet georganiseerde fly & drive pakketreis. Je boekt in dat geval je retourvlucht, de verschillende accommodaties én je huurauto in één pakket. Tijdens deze rondreis kom je langs de mooiste plekken van het land en hoef je dus niks zelf meer uit te stippelen.

Aankomst in Tirana

Vanuit Amsterdam vlieg je in 3 uur naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. Ik raad je aan om direct op het vliegveld je huurauto op te halen en een bezoek aan de stad zelf aan het einde van je rondreis door Albanië in te plannen. Ook als je een vlucht hebt met een late aankomst kun je prima doorreizen naar de eerste stop. Krüje is namelijk maar een half uur rijden vanaf het vliegveld van Tirana.

Krüje

Je route door Albanië begint in Krüje, ooit de hoofdstad van het land. Tegenwoordig is Krüje een interessante mix van nieuw en oud en het is leuk om hier een dagje te spenderen. Vooral de Ottomaanse bazaar is prachtig om te zien en de verkopers bieden voornamelijk lokale producten aan. Verder is het kasteel op de heuvel een aanrader. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving en je leert in het bijbehorende museum meer over legergeneraal Skanderbeg. Hij won in de 15e eeuw 24 van de 25 veldslagen die hij aanvoerde en is daardoor een nationale volksheld. Het kasteel van Krüje was voor hem een belangrijke basis.

Accommodatie: bij het kasteel van Krüje zit Emiliano Castle of Kruja, een heerlijke, kleinschalige accommodatie die ik je van harte kan aanbevelen. Let niet teveel op de slechte foto’s op Booking, want het is echt een pittoresk plekje. Ook als je hier niet verblijft kun je tijdens een bezoek aan Krujë genieten van een hapje en drankje op hun terras.
Aantal nachten: 1
Reistijd van Tirana naar Krüje: 30 minuten

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (2)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (3)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (4)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (5)

Alternatief: Dürres

Wil je liever eerst relaxen aan het strand, kies er dan voor om vanuit Tirana naar Dürres te rijden. Dit is de tweede stad van Albanië en het heeft een enorm uitgestrekt strand. Kies voor een accommodatie buiten de drukke stad en kom even rustig bij van je reisdag voor je aan je rondreis door Albanië begint. Dürres zelf is niet per se een mooie stad, maar als je het leuk vindt om het ‘gewone’ Albanese leven te zien raad ik je zeker aan om hier een rondje te lopen. Bezoek dan ook het amfitheater en het kasteel van Dürres.

Accommodatie:kies voor een hotel met zwembad in Dürres voor een heerlijke relaxte start van je reis.
Aantal nachten:1
Reistijd van Tirana naar Dürres:40 minuten

Theth

Vandaag staat er een route van 160 kilometer op de planning. Dit klinkt als een relatief korte reisdag, maar je gaat de bergen in. Zeker tegen het einde rijd je haarspeldbocht na haarspeldbocht. Hierdoor doe je toch al gauw een uur of 4 à 5 over de weg naar de vallei van Theth, je volgende bestemming.

Theth is een sprookjesachtige vallei, omgeven door hoge bergpieken en dichte bossen. De vallei is eeuwenlang geïsoleerd geweest: de geasfalteerde weg is pas in 2021 open gegaan. Hierdoor is Theth naar mijn idee niet te vergelijken met de rest van Albanië. De tijd lijkt er een beetje te hebben stilgestaan, al verwacht ik dat daar heel snel verandering in komt: overal in Albanië wordt druk gebouwd en Theth vormt daar geen uitzondering op. In de vallei van Theth kun je vooral heel goed hiken. Er zijn diverse trails te lopen, waarvan de 18 kilometer circulaire route naar de Blue Eye, een helder blauw meertje, één van de mooiste is. Wandel vanuit de vallei ook zeker naar de waterval van Theth. Heerlijk om hier op een warme dag een duik te nemen!

Accommodatie:Ik verbleef in het hart van de Theth vallei bij Bujtina Dreni. Dit is een kleinschalig hotel wat gerund wordt door een familie. Iedereen is ontzettend vriendelijk en de kamers zijn basic, maar heel netjes. Daarnaast koken ze hier heerlijk, dus schuif ’s avonds vooral aan voor een huisgemaakte maaltijd.
Aantal nachten: 2 of 3
Reistijd van Krujë naar Theth:4 tot 5 uur

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (7)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (8)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (9)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (10)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (11)

Berat

Vanuit Theth zet je weer koers naar het zuiden. Het wordt een lange reisdag van zo’n 5 tot 6 uur rijden, dus zorg dat je wat te snacken en voldoende te drinken meeneemt.

Berat staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is zonder twijfel één van de meest schilderachtige plaatsjes van Albanië. Als je arriveert in Berat zie je meteen waar de bijnaam ‘stad van 1000 ramen’ vandaan komt. De huizen in de historische binnenstad hebben allemaal meerdere, smalle ramen in plaats van één groot raam. Heel bijzonder om te zien. Dwars door Berat stroomt de rivier de Osum, wat zorgt voor een super fotogeniek beeld. Bezoek in Berat zeker het kasteel. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. De smalle straatjes binnen de kasteelmuren zijn ook ontzettend leuk om doorheen te wandelen. Voor een diner vol lokale specialiteiten neem je ’s avonds plaats bij Lorenc Garden Restaurant. Als je van wijn houdt is het ook leuk om één van de vele wijnhuizen in de regio te bezoeken. Zo is Luani Winery een aanrader!

Accommodatie:Het is het leukste om in de historische binnenstad in een traditioneel huis te verblijven. Houd er rekening mee dat de inrichting meestal heel klassiek is, maar wat mij betreft is dat onderdeel van de ervaring. Bij het kleinschalige Heraklis krijg je een heerlijk ontbijt en kun je gratis parkeren.
Aantal nachten:2
Reistijd van Theth naar Berat: 5 tot 6 uur

Gjirokastër

Berat is niet het enige mooie stadje dat je aandoet tijdens deze rondreis door Albanië. De volgende stop is Gjirokastër. Dit is één van de oudste steden van het land en omdat er veel Grieken wonen zie je hier veel Griekse invloeden. Gjirokastër is niet ontzettend groot, maar wel heel mooi om gezien te hebben. Bezoek hier in ieder geval de bazaar, de moskee en de historische Manulat Quarter. Voor een kijkje in het verleden bezoek je Skenduli house. Dit was in de 17e eeuw het huis van de rijkste familie van Gjirokaster en de inrichting is volledig in originele staat bewaard gebleven.

Accommodatie:ook in Gjirokastër vind je veel kleinschalige B&B’s en het is heel leuk om hier te verblijven. Net buiten het stadje liggen veel wijngaarden en het is ook tof om te overnachten bij één van deze wineries. Zeker als je op zoek bent naar rust is dit een aanrader! Eén van de allermooiste accommodaties met wijngaard is The Barrels Ms.
Aantal nachten: 2
Reistijd van Berat naar Gjirokastër:2,5 uur

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (16)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (17)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (18)

Sarandë en The Blue Eye

Tijd om de kust op te zoeken. Je bevindt je ondertussen in het zuiden van Albanië en één van de leukste badplaatsen hier is Sarandë. Officieel hoort Sarandë niet meer bij de Albanese Riviera, al wordt het daar door de meeste mensen wel toe gerekend. Sarandë is een typisch Albanese kustplaats met veel hotelopties. Daarnaast zitten er talloze horecazaken en zijn er een aantal mooie bezienswaardigheden te vinden. Wandel bijvoorbeeld naar Fort Lëkurësi of het Veertig Heiligen-klooster voor een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

In het achterland van Sarandë ligt the Blue Eye, een prachtig helderblauw meertje. Ik raad je aan om hier op weg van Gjirokastër naar Sarandë een stop te maken. Het ligt namelijk bijna op de weg.

Accommodatie:Kies voor een accommodatie aan het strand van Sarandë voor een heerlijk rustig verblijf. De stad zelf is vrij druk, dus het is lekker om je terug te kunnen trekken op een rustige plek. Titania Hotel is een fijn hotel met een prachtig uitzicht over de zee.
Aantal nachten:2
Reistijd van Gjirokastër naar Sarandë:1.15 uur als je via de Blue Eye rijdt.

Alternatief: Ksamil

Op een half uurtje rijden van Sarandë ligt Ksamil, volgens velen het mooiste strand van Albanië. Het strand is bijna parelwit en het zeewater is intens blauw en helder. Houd er wel rekening mee dat dit één van de populairste stranden van Albanië is en dat het er dus aardig druk kan worden. Daarnaast zijn de stranden van Ksamil privé uitgebaat, wat betekent dat ze voor de bedjes kunnen vragen wat ze willen. Hierdoor ligt het prijsniveau een stuk hoger dan op de stranden aan de Albanese Riviera. Als je in Ksamil verblijft, is het ook een aanrader om Butrint National Park te bezoeken.

Accommodatie:Er zijn veel mooie accommodaties bij Ksamil. Eén van de best beoordeelde en meest centraal gelegen hotels is Hotel Luxury. Deze accommodatie ligt op 150 meter van Paradise Beach en parkeren is er gratis. Een aanrader.
Aantal nachten:2
Reistijd van Gjirokastër naar Ksamil:1,5 uur

Dhërmi

Het is tijd om weer koers te zetten richting Tirana, maar niet voordat je een stop gemaakt hebt in Dhërmi. Dhërmi ligt zo ongeveer halverwege de Albanese Riviera is bestaat uit twee delen: het bergdorp en de badplaats. Het strand van Dhërmi is ontzettend breed en lang en voelt dus compleet anders dan de kleinere baaitjes van Ksamil. Het bergdorp is enorm fotogeniek en het is een fijne plek om doorheen te wandelen. Wat mij betreft is dit een ideale afsluiting van de Abanese Riviera voordat je weer richting het drukke Tirana rijdt. Tip: één van de mooiste terrassen aan het strand is Luciano.

Accommodatie: In het bergdorp van Dhërmi ligt het prachtige Zoe Hora. Deze kleinschalige accommodatie heeft een buitenzwembad, tuin en terras met uitzicht. Het is echt een fantastische plek om te verblijven in Dhërmi.
Aantal nachten:1 of 2
Reistijd van Sarandë of Ksamil:1.45 uur of 2 uur

Tirana

Je rondreis door Albanië in 2 weken zit er bijna op! Vanuit Dhermi zet je koers naar Tirana. Tirana is de hoofdstad van Albanië en het is op het eerste oog geen bijzonder mooie bestemming. Toch is Tirana zeker een bezoekje waard. Tot 1976 was Albanië een communistisch land. Daarna werd het socialistisch en pas in 1991 werd Albanië een parlementaire republiek. De bouwstijl uit de communistische tijd was sober en met veel beton. Tirana heeft ervoor gekozen om deze gebouwen veelal in tact te houden en juist te gebruiken als enorm schildercanvas. Je ziet dan ook overal mooie streetart op de muren. De nieuwere gebouwen zijn vaak juist hypermodern, wat zorgt voor een heel bijzonder straatbeeld.

Ook stuit je in Tirana op veel plekken op oude bunkers. Deze waren bedoeld als atoomschuilkelders ten tijde van het communisme. Bezoek zeker Bunk’Art voor meer informatie én mooie kunstwerken. Verder raad ik je aan het Skanderbegplein, de hippe wijk Bollku en de Piramide van Tirana te bezoeken.

Accommodatie: Een hotel met een fantastische prijs/kwaliteitverhouding in het hart van Tirana is Areela Boutique Hotel. De inrichting is klassiek met een moderne twist en sommige kamers hebben een eigen balkon. Het Skanderbeg plein ligt op 350 meter afstand.
Aantal nachten:2
Reistijd van Dhërmi naar Tirana: 3,5 uur

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (22)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (23)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (24)

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (25)

Georganiseerde rondreizen door Albanië

Wil je een rondreis door Albanië maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen door Albanië. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er vaak erg voordelige aanbiedingen zijn.

TUI

Mooi aanbod aan voordelige fly & drives in Albanië. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

Riksja Travel

Volledige en flexibele rondreizen door Albanië. Vervoer, bijzondere excursies en unieke accommodaties worden allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

ANWB

12-daagse rondreis door Albanië langs alle hoogtepunten van het land.

Meer informatie

Alle artikelen over Albanië

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Dit vind je misschien ook leuk

Rondreis West-Amerika: onze route in 3 weken

Rondreis Zuid-Afrika in 2 weken: de mooiste route vanuit Kaapstad

Rondreis IJsland: onze route in 1 week

Rondreis Thailand in 2 weken: 2 ideale routes

Rondreis Montenegro: de mooiste route en tips

Rondreis Noord-Griekenland: de mooiste route

2 reacties op “Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken”

  1. Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (40)

    Marcel

    8 augustus 2024, 19:56

    Hallo Kimber,

    Wij zouden 12 dagen rond willen reizen. Welke stops zou je dan van deze rondreis schrappen?

    Antwoord

    1. Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (41)

      Kimber

      12 augustus 2024, 10:08

      Hoi Marcel, goede vraag! Ik zou het noorden absoluut in je planning houden want dat is wat mij betreft het mooiste deel van Albanië. Het is natuurlijk afhankelijk van je eigen interesses, maar ik denk dat je Krüje/Dürres prima kunt skippen zonder echt iets groots te missen. Alvast heel veel plezier gewenst!

      Antwoord

Laat een reactie achter

Rondreis Albanië: de mooiste route in 2 weken (2024)
Top Articles
See Invisibility 5E Wikidot
Babydepot Registry
Occupational therapist
Gore Videos Uncensored
35105N Sap 5 50 W Nit
Bhad Bhabie Shares Footage Of Her Child's Father Beating Her Up, Wants Him To 'Get Help'
Jscc Jweb
Sports Clips Plant City
A Guide to Common New England Home Styles
Betonnen afdekplaten (schoorsteenplaten) ter voorkoming van lekkage schoorsteen. - HeBlad
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Chic Lash Boutique Highland Village
Cvb Location Code Lookup
Fool’s Paradise movie review (2023) | Roger Ebert
Gdp E124
Craiglist Kpr
Pizza Hut In Dinuba
Jang Urdu Today
Publix Super Market At Rainbow Square Shopping Center Dunnellon Photos
Gentle Dental Northpointe
Bn9 Weather Radar
Move Relearner Infinite Fusion
Turbo Tenant Renter Login
Znamy dalsze plany Magdaleny Fręch. Nie będzie nawet chwili przerwy
Cowboy Pozisyon
Worthington Industries Red Jacket
Meggen Nut
United E Gift Card
Swimgs Yuzzle Wuzzle Yups Wits Sadie Plant Tune 3 Tabs Winnie The Pooh Halloween Bob The Builder Christmas Autumns Cow Dog Pig Tim Cook’s Birthday Buff Work It Out Wombats Pineview Playtime Chronicles Day Of The Dead The Alpha Baa Baa Twinkle
What does wym mean?
Mrstryst
Mobile Maher Terminal
Opsahl Kostel Funeral Home & Crematory Yankton
Xfinity Outage Map Lacey Wa
Unm Hsc Zoom
Southern Democrat vs. MAGA Republican: Why NC governor race is a defining contest for 2024
Craigslist Com Humboldt
Where Do They Sell Menudo Near Me
Panchitos Harlingen Tx
Levothyroxine Ati Template
Joey Gentile Lpsg
Www Usps Com Passport Scheduler
Achieving and Maintaining 10% Body Fat
Arcane Bloodline Pathfinder
Subdomain Finder
Fool's Paradise Showtimes Near Roxy Stadium 14
60 Days From August 16
6463896344
Definition of WMT
Fallout 76 Fox Locations
Helpers Needed At Once Bug Fables
Tyrone Dave Chappelle Show Gif
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5937

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.